Strawberry Vanilla

Heb je als ouder gemerkt dat je kind niet meer vrij uit straalt? Tijdens TIKKIE TROTS... helpen we jullie om positief en onderzoekend verder te gaan.

Emotionele blauwe plekken en verdriet verzachten, zodat nabijheid minder spannend wordt.

Wat zijn emotionele blauwe plekken?

Als je in een situatie komt waarin je niet meer weet wat te doen of hoe te reageren, dan ontstaat in je lichaam een automatische reactie; vechten, vluchten of bevriezen.

Bevriezen is een reactie die we vaak bij hoogbegaafden zien. Aan de buitenkant is er nauwelijks iets te merken. Van binnen vliegen de stresshormonen door je lichaam.

Hoe je reageert is voor iedereen anders. Het verschil wordt gemaakt door een samenhang van factoren, de belangrijkste zijn: karakter, eerdere ervaringen en de sensitiviteit van je omgeving. Het ene kind valt van de fiets, staat op en fietst weer verder. Het andere kind valt van de fiets en durft niet meer verder te gaan.

De emotionele blauwe plek is de 'innerlijke geraaktheid', die bij deze gevoelige kinderen heel diep kan gaan. Een ervaring waar ze vaak nog niet de woorden bij hebben om goed te kunnen duiden wat ze hebben meegemaakt. Hetzelfde of iets soortgelijks nogmaals meemaken grijpt daarna diep in.

De naam TIKKIE TROTS....

Als ouder wil je het allerbeste voor je kind. Je bent blij en trots als je ziet dat je zoon of dochter het durft om een belangrijke volgende stap te zetten in zijn of haar ontwikkeling. Bij TIKKIE TROTS... noemen we dit PauwenTrots!

Hoe lastig is het dan om te merken dat het je kind niet lukt om die volgende stap te zetten. Wat wil je graag helpen. Tijdens TIKKIE TROTS... geven we inzicht en handvatten wat te doen in zo'n situatie. Zodat je kind ervaart dat iets wat onmogelijk leek toch haalbaar is. Een TIKKIE TROTS... op zichzelf. Wat fijn dat jullie als ouders deze stap zetten met jullie kind.

Het doel van TIKKIE TROTS...

Bij jezelf ga je leren herkennen en erkennen waar weerstand of heftige emoties ontstaan en wat jouw manier is om erop te reageren. Hebben we het dan over een stress-reactie of speelt er toch ook iets anders mee? Niet alle emoties leiden naar of wijzen op vechten, vluchten of bevriezen. Tijdens TIKKIE TROTS... gaan we jullie hierbij helpen. Loslaten en meebewegen kan dan zomaar makkelijker voor je worden.

Dé training voor hoogbegaafde kinderen en ouders, met aandacht voor verdriet en nabijheid.

Ouders zijn de basis voor kinderen. Kinderen leren door te kijken naar (onbewuste) voorbeelden en spiegelen gedrag en reacties. Het 'gezamenlijk beleven en samen groeien' biedt een versteviging van deze basis en van jullie relatie.

Kinderen kunnen het niet alleen, anders hadden ze het allang gedaan. Tijdens deze training leer je als ouder voor te leven wat je van je kind vraagt. Daarom gaan de ouderavonden vooraf aan de kindermiddagen.

De training bestaat uit een intake, drie ouderavonden en drie kindermiddagen en is bedoeld voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in groep 5 tot en met 8. We denken graag mee als je kind net even ouder of jonger is. Een IQtest is niet nodig.

Wat gaan wij als ouders leren en ervaren?

Je kunt kiezen voor individuele gesprekken of bijeenkomsten in een groep. De groepen bestaan uit twaalf tot zestien ouders.

We nemen jullie mee langs theorie en praktijk. Aan bod komen onder andere:

  • Wat zien we aan de buitenkant en wat voelt je kind aan de binnenkant?
  • Wat is vechten, vluchten en bevriezen en hoe herken je overlevingspatronen?
  • Hoe help je je kind om meer veerkracht te verzamelen en steviger te staan?
  • Wat spiegelt je kind bij jou en hoe ga je daarmee om?

Je gaat herkennen wat er speelt. Samen zet je vol vertrouwen de volgende stap in jullie ontwikkeling.

Wat gaan de kinderen leren en ervaren?

Je kunt kiezen voor individuele begeleiding of voor deelname aan een groep.

We gaan op een speelse en creatieve manier aan de slag en op ontdekking met de volgende vragen:

  • Waaraan merk ik dat ik uit balans raak en wat kan ik dan doen?
  • Welke hulpbronnen heb ik (ontdekt) en kan ik inzetten?
  • Welke emoties worden zo groot dat ik er niets meer mee kan?
  • Hoe kan ik weer naar mezelf en de ander kijken vanuit liefde en verbinding, zonder oordeel?

We helpen je om weer te gaan zien wat er wel is. Zodat je daarvandaan een positieve volgende stap kunt zetten en je zelfvertrouwen kan groeien.

Contactgegevens

Marianne Rietveld

marianne[at]dewijswijzer.nl
06 - 16 994 928
www.dewijswijzer.nl 
Beneden Molenweg 16
4112 NS  BEUSICHEM

Marjolijn Peters

marjolijn[at]tikkietrots.com
06 - 16 946 704
www.marjolijnpeters.nl
Duizendguldenkruid 51
3824 NM  AMERSFOORT

Trainingslocatie

Stuur berichten altijd naar Marianne of Marjolijn.

OBS Prins Willem Alexander
De Wielstraat 5
4112 JT  BEUSICHEM

Een kind

Het is fijn om hier te zijn.

Een ouder

Hier durf ik te zeggen dat ik het soms niet goed meer weet.

Een kind

Als ik weer naar huis ga, dan ben ik moe, maar ook blij.

Een ouder

Na afloop, in de auto, volgt er vaak een diepe zucht en dan een glimlach.